Bible Trivia Questions About Ruth

Where you go, I will go. Test what you know about Ruth, Naomi and Boaz, and how a Moabite widow became part of the family line of King David.

20 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    How many measures of barley did Boaz give to Ruth to take back to Naomi?

    Answer: D. SixRuth 3:15
  2. easy

    Ruth and Naomi returned to Bethlehem at the beginning of the barley harvest.

    Answer: TrueRuth 1:22
  3. easy

    Boaz allowed Ruth to drink from the water jars his men had drawn.

    Answer: TrueRuth 2:9
  4. easy

    The women of the neighborhood gave the name Obed to the son of Boaz and Ruth.

    Answer: TrueRuth 4:17
  5. easy

    Whose field did Ruth happen to glean in?

    Answer: C. BoazRuth 2:3
  6. easy

    What was Ruth's nationality?

    Answer: C. MoabitessRuth 1:4
  7. easy

    What physical labor did Ruth do to support herself and Naomi?

    Answer: A. Gleaned grainRuth 2:2
  8. medium

    At the end of the famine, Naomi and Ruth traveled from Moab back to which town?

    Answer: D. BethlehemRuth 1:19
  9. medium

    In the book of Ruth, why did Naomi urge her daughters-in-law to return to Moab?

    Answer: A. She had no more sons to be their husbandsRuth 1:11-13
  10. medium

    What blessing did Boaz speak to Ruth while she was gleaning in his field?

    Answer: B. May you be richly rewarded by the LordRuth 2:12
  1. medium

    When Boaz married Ruth, which two women did the elders pray she would be like?

    Answer: C. Rachel and LeahRuth 4:11
  2. medium

    What did Ruth ask Boaz to do by spreading his garment over her?

    Answer: B. Act as her guardian-redeemerRuth 3:9
  3. medium

    Complete Ruth's vow to Naomi: 'Where you go I will go, and where you stay...'

    Answer: B. I will stayRuth 1:16
  4. medium

    Why couldn't Boaz immediately act as the kinsman-redeemer for Ruth?

    Answer: C. There was a closer relative than himRuth 3:12
  5. medium

    In the Book of Ruth, what did people commonly do on the 'threshing floor' after finishing their work for the day?

    Answer: B. They slept there to guard the grain from thievesRuth 3:7
  6. medium

    Boaz acknowledged that Ruth was a woman of noble character.

    Answer: TrueRuth 3:11
  7. hard

    What did Naomi instruct Ruth to do at the threshing floor?

    Answer: A. Uncover Boaz's feet and lie downRuth 3:4
  8. hard

    In the days of Ruth, what was the custom in Israel for redeeming or exchanging property?

    Answer: D. One party took off his sandal and gave it to the otherRuth 4:7
  9. hard

    In the Book of Ruth, what cultural gesture did a man do to publicly confirm he was transferring his redemption rights to Boaz?

    Answer: A. He took off his sandal and gave it to BoazRuth 4:8
  10. hard

    How long did Ruth stay close to the young women of Boaz?

    Answer: C. Until the barley and wheat harvests were finishedRuth 2:23

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →