Bible Trivia Questions About Joseph

The coat of many colors, the pit, Potiphar's house, Pharaoh's dreams and a family reunion in Egypt. How much do you remember about Joseph?

20 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    Joseph's wife, Asenath, was an Israelite woman from Canaan.

    Answer: FalseGenesis 41:45
  2. easy

    Who finally told Pharaoh about Joseph?

    Answer: C. The chief cupbearerGenesis 41:9
  3. easy

    Joseph and Mary traveled from Nazareth in Galilee to Bethlehem in Judea for the Roman census.

    Answer: TrueLuke 2:4
  4. easy

    Why did Joseph and Mary have to travel to Bethlehem before Jesus was born?

    Answer: B. For a Roman census (registration)Luke 2:1-4
  5. easy

    Joseph's brothers loved him because he was their father's favorite.

    Answer: FalseGenesis 37:4
  6. easy

    In the culture of His day, Jesus learning the trade of a carpenter (builder) from His earthly father Joseph was a normal practice for a firstborn son.

    Answer: TrueMark 6:3
  7. medium

    What promise did Joseph ask of his brothers before he died?

    Answer: D. To carry his bones out of EgyptGenesis 50:25
  8. medium

    In Joseph's interpretation of the cupbearer's dream, the three branches on the vine represented three days.

    Answer: TrueGenesis 40:12
  9. medium

    What did Jacob do with his hands when blessing Joseph's sons?

    Answer: C. Crossed themGenesis 48:14
  10. medium

    When did Joseph dine with his brothers in Egypt?

    Answer: B. At noonGenesis 43:16
  1. medium

    After how many days did Mary and Joseph find the boy Jesus in the temple?

    Answer: A. Three daysLuke 2:46
  2. medium

    The angel told Joseph, 'Do not be afraid to take to you Mary your wife, for that which is conceived in her is of the _____.'

    Answer: D. Holy SpiritMatthew 1:20
  3. medium

    Joseph's brothers sold him to the Ishmaelites for twenty shekels of silver.

    Answer: TrueGenesis 37:28
  4. medium

    In ancient Egypt during the time of Joseph, shepherds were considered highly noble and were honored by Egyptian society.

    Answer: FalseGenesis 46:34
  5. hard

    Who came with Joseph of Arimathea to bury Jesus, bringing a mixture of myrrh and aloes?

    Answer: B. NicodemusJohn 19:39
  6. hard

    When Jacob blessed Joseph's sons, which grandson received the greater blessing?

    Answer: A. Ephraim (the younger)Genesis 48:19
  7. hard

    How old was Joseph when he entered Pharaoh's service?

    Answer: B. 30 years oldGenesis 41:46
  8. hard

    Returning from Egypt, where did one of Joseph’s brothers discover money in his sack?

    Answer: C. At a lodging placeGenesis 42:27
  9. hard

    What did Jacob lean on while blessing Joseph's sons as he was dying, according to the book of Hebrews?

    Answer: C. StaffHebrews 11:21
  10. hard

    During the famine in Egypt, whose land did Joseph NOT buy?

    Answer: A. The priestsGenesis 47:22

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →