Bible Trivia Questions About Esther

An orphan who became queen of Persia and risked her life to save her people. These questions cover Esther, Mordecai, Haman and the feast of Purim.

20 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    What did the king hold out to Esther to spare her life when she approached uninvited?

    Answer: A. A golden scepterEsther 5:2
  2. easy

    In the book of Esther, King Ahasuerus's decree allowed the Jews to destroy, kill, and annihilate any armed force that attacked them.

    Answer: TrueEsther 8:11
  3. easy

    The events of the book of Esther take place within which great ancient empire?

    Answer: D. PersiaEsther 1:1
  4. easy

    What was Esther's original Hebrew name?

    Answer: A. HadassahEsther 2:7
  5. easy

    King Ahasuerus promised Esther up to half the kingdom if she asked for it.

    Answer: TrueEsther 5:3
  6. easy

    What did King Xerxes give Queen Esther on the same day Haman died?

    Answer: C. The estate of HamanEsther 8:1
  7. medium

    Mordecai warned Esther that if she remained silent, relief and deliverance would arise from another place, but she and her father's family would perish.

    Answer: TrueEsther 4:14
  8. medium

    What famous statement did Esther make about going to the king uninvited?

    Answer: D. If I perish, I perishEsther 4:16
  9. medium

    What did Esther ask King Ahasuerus to do to counter Haman's scheme?

    Answer: D. Issue a decree to revoke the letters Haman wroteEsther 8:5
  10. medium

    In the book of Esther, what was the penalty for entering the king's inner court without being summoned?

    Answer: C. Death, unless the king holds out the golden scepterEsther 4:11
  1. medium

    In the book of Esther, what did King Ahasuerus give Haman to signify his authority?

    Answer: D. His signet ringEsther 3:10
  2. medium

    In the book of Esther, who was the king's eunuch in charge of the women?

    Answer: A. HegaiEsther 2:8
  3. medium

    How did King Ahasuerus honor Esther when he loved her more than all the other women?

    Answer: C. Set the royal crown on her head and made her queenEsther 2:17
  4. medium

    Mordecai found out about the plot to kill the king and told Queen Esther, who reported it to the king.

    Answer: TrueEsther 2:22
  5. medium

    In the book of Esther, many people of other nationalities became Jews because fear of the Jews had seized them.

    Answer: TrueEsther 8:17
  6. medium

    Esther said she would have remained silent if her people had merely been...

    Answer: C. Sold as male and female slavesEsther 7:4
  7. hard

    In the book of Esther, when was the new decree written that allowed the Jews to defend themselves?

    Answer: C. The 23rd day of the third month (Sivan)Esther 8:9
  8. hard

    In the book of Esther, could King Xerxes revoke his original decree to kill the Jews?

    Answer: D. No, but he issued a new decree allowing them to defend themselvesEsther 8:8
  9. hard

    During the time of Esther, how many of their enemies did the Jews living in the king's provinces kill?

    Answer: D. 75,000Esther 9:16
  10. hard

    In the book of Esther, why did the rural Jews celebrate on the 14th of Adar while those in Susa celebrated on the 15th?

    Answer: B. Because the fighting in Susa lasted an extra day (two days)Esther 9:17-19

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →