Proverbs Bible Trivia Questions and Answers

Wisdom for everyday life, from the fear of the Lord to the words of a fool. Fill in famous proverbs and see how much of this book you know.

19 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    Charm is deceptive, and beauty is fleeting; but a woman who fears the Lord is to be _____.

    Answer: C. praisedProverbs 31:30
  2. easy

    In the description of the virtuous woman in Proverbs, she opens her arms to the _____ and extends her hands to the needy.

    Answer: A. poorProverbs 31:20
  3. easy

    In the Book of Proverbs, to what creature is the 'sluggard' sent to learn wisdom?

    Answer: D. antProverbs 6:6
  4. easy

    A good name is more desirable than great _____.

    Answer: C. richesProverbs 22:1
  5. easy

    The Lord's curse is on the house of the wicked, but he blesses the home of the _____.

    Answer: A. righteousProverbs 3:33
  6. easy

    Wisdom has built her house; she has hewn out its _____ pillars.

    Answer: C. sevenProverbs 9:1
  7. easy

    In the ancient Middle East, making and selling fine linen garments was considered exclusively men's work.

    Answer: FalseProverbs 31:24
  8. medium

    In Proverbs, what will come 'like a thief' upon the person who says, 'A little sleep, a little slumber'?

    Answer: B. povertyProverbs 24:33-34
  9. medium

    In the book of Proverbs, just as it is not good to eat too much honey, it is not honorable to seek one's own _____.

    Answer: B. gloryProverbs 25:27
  10. medium

    According to the book of Proverbs, what is promised to those who keep wise commands, besides a long life?

    Answer: C. peaceProverbs 3:2
  1. medium

    In the book of Proverbs, the virtuous woman holds a 'distaff' and a 'spindle'. What are these tools used for?

    Answer: D. Spinning wool or flax into threadProverbs 31:19
  2. medium

    In the book of Proverbs, what is a person advised not to trust in when trying to get rich?

    Answer: A. Their own clevernessProverbs 23:4
  3. medium

    What behavior does the book of Proverbs warn against: 'Do not say, "I will do to him as he has done to me; I will pay the man back for what he has done"'?

    Answer: A. RevengeProverbs 24:29
  4. medium

    In biblical times, what did the practice of 'casting lots' usually involve?

    Answer: C. Throwing marked stones or sticks to seek a decision guided by GodProverbs 16:33
  5. hard

    According to the book of Proverbs, reliance on what kind of person in a time of trouble is like a broken tooth or a lame foot?

    Answer: C. unfaithfulProverbs 25:19
  6. hard

    In the book of Proverbs, who should a person avoid joining after fearing the Lord and the king?

    Answer: D. the rebelliousProverbs 24:21
  7. hard

    In the book of Proverbs, what do the two daughters of the leech cry out?

    Answer: A. Give! Give!Proverbs 30:15
  8. hard

    In the book of Proverbs, what is like 'cold water to a weary soul' from a distant land?

    Answer: D. good newsProverbs 25:25
  9. hard

    Which of these is NOT listed in Proverbs as one of the seven things the Lord hates?

    Answer: A. A cheerful giverProverbs 6:16-19

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →