Genesis Bible Trivia Questions and Answers

From creation and the flood to Abraham, Jacob and Joseph in Egypt, Genesis is full of stories most people half remember. Test yourself with these Genesis quiz questions, then tap to check each answer and its verse.

20 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    In ancient Middle Eastern culture, it was customary for a bride to veil her face when meeting her groom for the first time.

    Answer: TrueGenesis 24:65
  2. easy

    What was Hagar's nationality?

    Answer: C. EgyptianGenesis 16:1
  3. easy

    Which two officials offended the King of Egypt?

    Answer: A. Cupbearer and BakerGenesis 40:1
  4. easy

    Which man walked with God and was blameless?

    Answer: A. NoahGenesis 6:9
  5. easy

    Who turned into a pillar of salt after looking back at the destruction of Sodom?

    Answer: B. Lot's wifeGenesis 19:26
  6. easy

    Sarah's original name before God changed it was Sarai.

    Answer: TrueGenesis 17:15
  7. medium

    While in prison, why were Pharaoh's cupbearer and baker sad?

    Answer: D. They had dreams but no interpreterGenesis 40:8
  8. medium

    Which king of Salem and priest of God Most High brought out bread and wine to bless Abraham?

    Answer: A. MelchizedekGenesis 14:18
  9. medium

    God promised Abraham the land from the river of Egypt to the great river, the...

    Answer: A. EuphratesGenesis 15:18
  10. medium

    In Pharaoh's dream, what was predicted to follow the seven years of abundance?

    Answer: D. 7 years of famineGenesis 41:30
  1. medium

    How old was Isaac when he married Rebekah?

    Answer: A. 40 yearsGenesis 25:20
  2. medium

    What did Joseph buy for Pharaoh in exchange for food?

    Answer: D. All the land of EgyptGenesis 47:20
  3. medium

    Where did Abram build an altar after separating from Lot?

    Answer: D. By the oaks of Mamre (Hebron)Genesis 13:18
  4. medium

    At what location did God confuse the languages of the whole world?

    Answer: C. BabelGenesis 11:9
  5. hard

    How many female goats did Jacob send as a gift to Esau?

    Answer: D. 200Genesis 32:14
  6. hard

    Who were the sons of Reuben?

    Answer: C. Hanoch, Pallu, Hezron, CarmiGenesis 46:9
  7. hard

    When Esau came to meet Jacob, he brought 400 men with him.

    Answer: TrueGenesis 32:6
  8. hard

    In biblical theology, a 'Theophany' refers to a visible, physical manifestation of God to humanity, such as in the Old Testament.

    Answer: TrueGenesis 18:1
  9. hard

    What was the name of Rachel's youngest son, whom she named Ben-Oni before she died, but Jacob renamed?

    Answer: A. BenjaminGenesis 35:18
  10. hard

    How old did Jacob say he was when he met Pharaoh?

    Answer: B. 130Genesis 47:9

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →