Gospel of Luke Bible Trivia Questions and Answers

The shepherds, the Good Samaritan, the prodigal son and the road to Emmaus. Test yourself on the stories only Luke tells.

20 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    When the devil tempted Jesus to throw Himself down from the temple, Jesus replied: 'Do not put the Lord your God to the test.'

    Answer: TrueLuke 4:12
  2. easy

    In the parable of the persistent widow, who did she keep bothering for justice?

    Answer: A. An unjust judgeLuke 18:2
  3. easy

    What did Jesus say to the tax collector Levi (Matthew) while he was sitting at the tax booth?

    Answer: D. Follow me.Luke 5:27
  4. easy

    When the prodigal son returned, the father told his servants to bring the best robe, put a ring on his finger, and bring the fattened calf to celebrate.

    Answer: TrueLuke 15:22-23
  5. easy

    In the Parable of the Good Samaritan, the Samaritan poured oil and wine on the wounded man's injuries as ancient first aid.

    Answer: TrueLuke 10:34
  6. easy

    Jesus was wrapped in swaddling cloths and laid in a manger.

    Answer: TrueLuke 2:7
  7. medium

    In the Parable of the Prodigal Son, what did the father's gifts of the 'best robe' and a 'ring' symbolize?

    Answer: C. It was a sign of complete forgiveness, restoration, and family authorityLuke 15:22
  8. medium

    Jesus asked if you can make the guests of the bridegroom fast while he is with them.

    Answer: TrueLuke 5:34
  9. medium

    How long did Mary stay with Elizabeth?

    Answer: B. About three monthsLuke 1:56
  10. medium

    What job did the prodigal son take when he ran out of money?

    Answer: D. Feeding pigsLuke 15:15-16
  1. medium

    As Jesus was coming near Jericho, who sat by the road begging?

    Answer: D. A blind manLuke 18:35
  2. medium

    In the Parable of the Unjust Steward, what was the steward accused of?

    Answer: D. Wasting his master's goodsLuke 16:1-2
  3. medium

    How did Jesus escape the crowd in Nazareth?

    Answer: A. Passing through the midst of them, He went His wayLuke 4:30
  4. medium

    In Jesus' parable of the wedding feast, a guest is told to take the lowest seat until the host invites them to move up.

    Answer: TrueLuke 14:8-10
  5. hard

    In the first century, Jewish synagogues were solely used for Sabbath worship and never served as schools or community centers during the week.

    Answer: FalseLuke 4:16-20
  6. hard

    When warned that Herod wanted to kill Him, Jesus replied: 'Go tell that _____...'

    Answer: A. FoxLuke 13:32
  7. hard

    How many demons had gone out of Mary Magdalene?

    Answer: A. SevenLuke 8:2
  8. hard

    From which Israelite tribe did Anna the prophetess descend?

    Answer: D. AsherLuke 2:36
  9. hard

    It was the Preparation Day, and the _____ was about to begin.

    Answer: D. SabbathLuke 23:54
  10. hard

    What did Jesus ask the disciples when He appeared in their midst and they were afraid?

    Answer: B. Why are you troubled? And why do doubts arise in your hearts?Luke 24:38

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →