Bible Trivia Questions About the Parables of Jesus

The sower, the mustard seed, the lost sheep, the prodigal son and the good Samaritan. How well do you know the stories Jesus told?

20 questionsTap an answer to check itVerse for every answer
  1. easy

    In the Parable of the Prodigal Son, the older brother was angry and would not go in to the celebration.

    Answer: TrueLuke 15:28
  2. easy

    Where was Jesus when he began to teach the Parable of the Sower?

    Answer: B. In a boat on the seaMark 4:1
  3. easy

    In Jesus's parable, why couldn't new wine be put into old 'wineskins'?

    Answer: A. Old skins were stretched and brittle, and the fermenting wine would burst themMatthew 9:17
  4. easy

    In Jesus's parable, how many sheep did a shepherd leave behind to search for the one lost sheep?

    Answer: C. Ninety-nineLuke 15:4
  5. easy

    What made five of the virgins "foolish" in the parable?

    Answer: D. They did not take extra oil for their lampsMatthew 25:3-4
  6. easy

    In the Parable of the Talents, the master said to the faithful servant, 'Well done, good and faithful servant.'

    Answer: TrueMatthew 25:21
  7. medium

    In the Parable of the Wicked Vinedressers, what did the landowner plant?

    Answer: B. A vineyardMatthew 21:33
  8. medium

    In the parable of the ten minas, what did the servant who feared his master do with his mina?

    Answer: B. Kept it put away in a handkerchiefLuke 19:20-21
  9. medium

    Jesus said if the disciples didn't understand the parable of the sower, they wouldn't understand any parable.

    Answer: TrueMark 4:13
  10. medium

    In the explanation of the Parable of the Sower, what does the seed by the wayside represent?

    Answer: C. Anyone who hears the word of the kingdom, and does not understand it, then the wicked one comes and snatches it awayMatthew 13:19
  1. medium

    In the Parable of the Sower, the seed that fell on the path was eaten by birds.

    Answer: TrueMark 4:4
  2. medium

    In the parable of the leaven, how many measures of flour did the woman use?

    Answer: A. ThreeMatthew 13:33
  3. medium

    In the Parable of the Wedding Banquet, where did the king send his servants after the first guests refused to come?

    Answer: C. Into the highwaysMatthew 22:9
  4. medium

    In the parable of the unmerciful servant, what did the master do to the servant who refused to forgive a debt?

    Answer: D. Delivered him to the torturers until he should pay all that was dueMatthew 18:34
  5. hard

    In the Parable of the Persistent Widow, what characterized the judge?

    Answer: C. He did not fear God nor regard manLuke 18:2
  6. hard

    In the Parable of the Unmerciful Servant, how much did the first servant owe the king?

    Answer: D. 10,000 talentsMatthew 18:24
  7. hard

    In the Parable of the Wedding Banquet, Jesus said: 'For many are called, but few are _____.'

    Answer: C. ChosenMatthew 22:14
  8. hard

    In the Parable of the Sower, how much did the seed falling on good soil yield?

    Answer: D. 100, 60, or 30 times what was sownMatthew 13:8
  9. hard

    In the Parable of the Good Samaritan, where was the man going when he fell among thieves?

    Answer: D. From Jerusalem to JerichoLuke 10:30
  10. hard

    In the Parable of the Workers in the Vineyard, at what hour were the last workers hired?

    Answer: B. 11th hourMatthew 20:6

More Bible trivia

See all 30 Bible quizzes →