50 Christmas Bible Quiz Questions and Answers

Gabriel's message, the journey to Bethlehem, the manger and the star. Test what you know about the birth of Jesus straight from the Bible.

50 questionsTap an answer to check itBible verse for every answer

Bible Arena · Bible trivia

Easy questions

  1. Question 1Easy

    What does the theological and prophetic title 'Immanuel' mean?

    Answer: D. God with usMatthew 1:23
    Behold, a virgin shall be with child, and shall bring forth a son, and they shall call his name Emmanuel, which being interpreted is, God with us.
  2. Question 2Easy

    For unto us a Child is born, unto us a _____ is given.

    Answer: B. SonIsaiah 9:6
    For unto us a child is born, unto us a son is given: and the government shall be upon his shoulder: and his name shall be called Wonderful, Counsellor, The mighty God, The everlasting Father, The Prince of Peace.
  3. Question 3Easy

    When Jesus was born, Mary wrapped him in 'swaddling cloths'. What were these?

    Answer: B. Strips of cloth tightly wrapped around a newborn to restrict movement and keep them warmLuke 2:7
    And she brought forth her firstborn son, and wrapped him in swaddling clothes, and laid him in a manger; because there was no room for them in the inn.
  4. Question 4Easy

    Jesus was born in Jerusalem.

    Answer: FalseMatthew 2:1
    Now when Jesus was born in Bethlehem of Judaea in the days of Herod the king, behold, there came wise men from the east to Jerusalem,
  5. Question 5Easy

    During the census, why did Joseph travel specifically to Bethlehem?

    Answer: C. Because he was of the house and lineage of DavidLuke 2:4
    And Joseph also went up from Galilee, out of the city of Nazareth, into Judaea, unto the city of David, which is called Bethlehem; (because he was of the house and lineage of David:)
  6. Question 6Easy

    Now Elizabeth's full time came for her to be delivered, and she brought forth a _____.

    Answer: B. SonLuke 1:57
    Now Elisabeth's full time came that she should be delivered; and she brought forth a son.
  7. Question 7Easy

    Jesus' family returned directly to Bethlehem to settle after fleeing to Egypt.

    Answer: FalseMatthew 2:23
    And he came and dwelt in a city called Nazareth: that it might be fulfilled which was spoken by the prophets, He shall be called a Nazarene.
  8. Question 8Easy

    What is 'frankincense', one of the gifts brought by the wise men?

    Answer: D. A fragrant resin extracted from the bark of specific treesMatthew 2:11
    And when they were come into the house, they saw the young child with Mary his mother, and fell down, and worshipped him: and when they had opened their treasures, they presented unto him gifts; gold, and frankincense, and myrrh.
  9. Question 9Easy

    According to the prophet Isaiah, on whose throne will the promised child reign?

    Answer: D. DavidIsaiah 9:7
    Of the increase of his government and peace there shall be no end, upon the throne of David, and upon his kingdom, to order it, and to establish it with judgment and with justice from henceforth even for ever. The zeal of the LORD of hosts will perform this.
  10. Question 10Easy

    What went before the wise men until it stood over where the young Child was?

    Answer: D. The starMatthew 2:9
    When they had heard the king, they departed; and, lo, the star, which they saw in the east, went before them, till it came and stood over where the young child was.
  11. Question 11Easy

    From which small town did Micah prophesy the ruler of Israel would come?

    Answer: C. Bethlehem EphrathahMicah 5:2
    But thou, Bethlehem Ephratah, though thou be little among the thousands of Judah, yet out of thee shall he come forth unto me that is to be ruler in Israel; whose goings forth have been from of old, from everlasting.

Medium questions

  1. Question 12Medium

    What was Zacharias doing when the angel appeared to him?

    Answer: A. Burning incense in the templeLuke 1:9
    According to the custom of the priest's office, his lot was to burn incense when he went into the temple of the Lord.
  2. Question 13Medium

    According to the Gospel of Luke, as the child Jesus grew and became strong, He was filled with _____.

    Answer: D. WisdomLuke 2:40
    And the child grew, and waxed strong in spirit, filled with wisdom: and the grace of God was upon him.
  3. Question 14Medium

    Zacharias prophesied that his child would be called the _____ of the Highest.

    Answer: D. ProphetLuke 1:76
    And thou, child, shalt be called the prophet of the Highest: for thou shalt go before the face of the Lord to prepare his ways;
  4. Question 15Medium

    Micah states that this coming ruler will be our peace when the Assyrians invade.

    Answer: TrueMicah 5:5
    And this man shall be the peace, when the Assyrian shall come into our land: and when he shall tread in our palaces, then shall we raise against him seven shepherds, and eight principal men.
  5. Question 16Medium

    Mary's famous song of praise is traditionally called the Magnificat.

    Answer: TrueLuke 1:46
    And Mary said, My soul doth magnify the Lord,
  6. Question 17Medium

    Simeon said, 'Lord, now You are letting Your servant depart in peace, according to Your word; for my eyes have seen Your _____.'

    Answer: D. SalvationLuke 2:29-30
    Lord, now lettest thou thy servant depart in peace, according to thy word: For mine eyes have seen thy salvation,
  7. Question 18Medium

    In the book of Isaiah, what have the people walking in darkness seen?

    Answer: C. LightIsaiah 9:2
    The people that walked in darkness have seen a great light: they that dwell in the land of the shadow of death, upon them hath the light shined.
  8. Question 19Medium

    Simeon called Jesus 'A light to bring revelation to the Gentiles, and the _____ of Your people Israel.'

    Answer: C. GloryLuke 2:32
    A light to lighten the Gentiles, and the glory of thy people Israel.
  9. Question 20Medium

    What had the wise men seen in the East?

    Answer: C. His starMatthew 2:2
    Saying, Where is he that is born King of the Jews? for we have seen his star in the east, and are come to worship him.
  10. Question 21Medium

    When Zacharias wrote 'His name is John', what happened to the people?

    Answer: D. They all marveledLuke 1:63
    And he asked for a writing table, and wrote, saying, His name is John. And they marvelled all.
  11. Question 22Medium

    In the days of Herod, king of Judea, there was a priest named _____.

    Answer: A. ZachariasLuke 1:5
    There was in the days of Herod, the king of Judaea, a certain priest named Zacharias, of the course of Abia: and his wife was of the daughters of Aaron, and her name was Elisabeth.
  12. Question 23Medium

    What happened to Zacharias immediately after he wrote the name 'John'?

    Answer: A. His mouth was opened and his tongue loosedLuke 1:64
    And his mouth was opened immediately, and his tongue loosed, and he spake, and praised God.
  13. Question 24Medium

    On what day did they come to circumcise Elizabeth's child?

    Answer: D. The eighth dayLuke 1:59
    And it came to pass, that on the eighth day they came to circumcise the child; and they called him Zacharias, after the name of his father.
  14. Question 25Medium

    In the region where Jesus was born, who was staying out in the fields, keeping watch over their flock by night?

    Answer: C. ShepherdsLuke 2:8
    And there were in the same country shepherds abiding in the field, keeping watch over their flock by night.
  15. Question 26Medium

    According to Micah, in whose strength will the coming ruler stand and shepherd his flock?

    Answer: B. The LordMicah 5:4
    And he shall stand and feed in the strength of the LORD, in the majesty of the name of the LORD his God; and they shall abide: for now shall he be great unto the ends of the earth.
  16. Question 27Medium

    What sign was given to Zacharias because of his unbelief?

    Answer: C. He became muteLuke 1:20
    And, behold, thou shalt be dumb, and not able to speak, until the day that these things shall be performed, because thou believest not my words, which shall be fulfilled in their season.
  17. Question 28Medium

    When Elizabeth's neighbors and relatives heard how the Lord had shown great mercy to her, what did they do?

    Answer: D. Rejoiced with herLuke 1:58
    And her neighbours and her cousins heard how the Lord had shewed great mercy upon her; and they rejoiced with her.
  18. Question 29Medium

    The book of the genealogy of Jesus Christ, the Son of David, the Son of _____.

    Answer: A. AbrahamMatthew 1:1
    The book of the generation of Jesus Christ, the son of David, the son of Abraham.
  19. Question 30Medium

    After seeing the newborn Jesus, what did the shepherds do?

    Answer: D. They spread the word about what they had been told concerning the childLuke 2:17
    And when they had seen it, they made known abroad the saying which was told them concerning this child.
  20. Question 31Medium

    Who was the prophetess that did not depart from the temple, serving God night and day with fastings and prayers when the infant Jesus was presented there?

    Answer: A. AnnaLuke 2:36-37
    And there was one Anna, a prophetess, the daughter of Phanuel, of the tribe of Aser: she was of a great age, and had lived with an husband seven years from her virginity; And she was a widow of about fourscore and four years, which departed not from the temple, but served God with fastings and prayers night and day.
  21. Question 32Medium

    What happened to Elizabeth when she heard Mary's greeting?

    Answer: D. The baby leaped in her wombLuke 1:41
    And it came to pass, that, when Elisabeth heard the salutation of Mary, the babe leaped in her womb; and Elisabeth was filled with the Holy Ghost:
  22. Question 33Medium

    What happened to the shepherds when the angel of the Lord stood before them?

    Answer: C. They were greatly afraidLuke 2:9
    And, lo, the angel of the Lord came upon them, and the glory of the Lord shone round about them: and they were sore afraid.
  23. Question 34Medium

    When the angel announced Jesus' birth to the shepherds, who appeared with him suddenly?

    Answer: A. A multitude of the heavenly hostLuke 2:13
    And suddenly there was with the angel a multitude of the heavenly host praising God, and saying,
  24. Question 35Medium

    In the temple, to whom did the prophetess Anna speak about Jesus?

    Answer: C. To all those who looked for redemption in JerusalemLuke 2:38
    And she coming in that instant gave thanks likewise unto the Lord, and spake of him to all them that looked for redemption in Jerusalem.
  25. Question 36Medium

    In the Gospel of Matthew, which woman is described as weeping for her children after Herod's massacre of the infants, fulfilling Jeremiah's prophecy?

    Answer: A. RachelMatthew 2:17-18
    Then was fulfilled that which was spoken by Jeremy the prophet, saying, In Rama was there a voice heard, lamentation, and weeping, and great mourning, Rachel weeping for her children, and would not be comforted, because they are not.
  26. Question 37Medium

    In the Gospel of Luke, Zacharias prophesied that God raised up a 'horn of salvation' in the house of His servant _____.

    Answer: D. DavidLuke 1:69
    And hath raised up an horn of salvation for us in the house of his servant David;
  27. Question 38Medium

    Who appeared to Joseph in a dream as he considered divorcing Mary quietly?

    Answer: D. An angel of the LordMatthew 1:20
    But while he thought on these things, behold, the angel of the Lord appeared unto him in a dream, saying, Joseph, thou son of David, fear not to take unto thee Mary thy wife: for that which is conceived in her is of the Holy Ghost.
  28. Question 39Medium

    Which prophecy was fulfilled by the flight to Egypt?

    Answer: D. Out of Egypt I called My SonMatthew 2:15
    And was there until the death of Herod: that it might be fulfilled which was spoken of the Lord by the prophet, saying, Out of Egypt have I called my son.
  29. Question 40Medium

    When He was eight days old, what was done to the child Jesus?

    Answer: B. He was circumcised and named JesusLuke 2:21
    And when eight days were accomplished for the circumcising of the child, his name was called JESUS, which was so named of the angel before he was conceived in the womb.
  30. Question 41Medium

    What sign did the angel give the shepherds to identify the baby?

    Answer: C. You will find a Babe wrapped in swaddling cloths, lying in a mangerLuke 2:12
    And this shall be a sign unto you; Ye shall find the babe wrapped in swaddling clothes, lying in a manger.
  31. Question 42Medium

    How does the Bible describe Zacharias and Elizabeth?

    Answer: D. Righteous before God, walking in all commandments blamelessLuke 1:6
    And they were both righteous before God, walking in all the commandments and ordinances of the Lord blameless.
  32. Question 43Medium

    Who was governor of Syria when the first census took place?

    Answer: D. QuiriniusLuke 2:2
    (And this taxing was first made when Cyrenius was governor of Syria.)
  33. Question 44Medium

    The angel Gabriel said the Lord God would give Jesus the throne of His father _____.

    Answer: A. DavidLuke 1:32
    He shall be great, and shall be called the Son of the Highest: and the Lord God shall give unto him the throne of his father David:

Hard questions

  1. Question 45Hard

    Which of these women is NOT explicitly named in the genealogy of Jesus according to the Gospel of Matthew?

    Answer: C. SarahMatthew 1:3-5
    And Judas begat Phares and Zara of Thamar; and Phares begat Esrom; and Esrom begat Aram; And Aram begat Aminadab; and Aminadab begat Naasson; and Naasson begat Salmon; And Salmon begat Booz of Rachab; and Booz begat Obed of Ruth; and Obed begat Jesse;
  2. Question 46Hard

    Quoting Jeremiah, the Gospel of Matthew describes a voice heard in Ramah, weeping and great mourning. Who is weeping for her children?

    Answer: A. RachelMatthew 2:18
    In Rama was there a voice heard, lamentation, and weeping, and great mourning, Rachel weeping for her children, and would not be comforted, because they are not.
  3. Question 47Hard

    Who was the elderly prophetess who saw baby Jesus at the temple?

    Answer: B. AnnaLuke 2:36
    And there was one Anna, a prophetess, the daughter of Phanuel, of the tribe of Aser: she was of a great age, and had lived with an husband seven years from her virginity;
  4. Question 48Hard

    According to Matthew, King Herod ordered the killing of all boys in Bethlehem under what age?

    Answer: C. Two years and underMatthew 2:16
    Then Herod, when he saw that he was mocked of the wise men, was exceeding wroth, and sent forth, and slew all the children that were in Bethlehem, and in all the coasts thereof, from two years old and under, according to the time which he had diligently enquired of the wise men.
  5. Question 49Hard

    In Isaiah’s prophecy of the 'great light' seen by those walking in darkness, which specific region is mentioned?

    Answer: A. Galilee of the nationsIsaiah 9:1-2
    Nevertheless the dimness shall not be such as was in her vexation, when at the first he lightly afflicted the land of Zebulun and the land of Naphtali, and afterward did more grievously afflict her by the way of the sea, beyond Jordan, in Galilee of the nations. The people that walked in darkness have seen a great light: they that dwell in the land of the shadow of death, upon them hath the light shined.
  6. Question 50Hard

    How many total groups of 14 generations does Matthew list in his genealogy of Jesus?

    Answer: B. ThreeMatthew 1:17
    So all the generations from Abraham to David are fourteen generations; and from David until the carrying away into Babylon are fourteen generations; and from the carrying away into Babylon unto Christ are fourteen generations.

Answer key

  1. D. God with us (Matthew 1:23)
  2. B. Son (Isaiah 9:6)
  3. B. Strips of cloth tightly wrapped around a newborn to restrict movement and keep them warm (Luke 2:7)
  4. False (Matthew 2:1)
  5. C. Because he was of the house and lineage of David (Luke 2:4)
  6. B. Son (Luke 1:57)
  7. False (Matthew 2:23)
  8. D. A fragrant resin extracted from the bark of specific trees (Matthew 2:11)
  9. D. David (Isaiah 9:7)
  10. D. The star (Matthew 2:9)
  11. C. Bethlehem Ephrathah (Micah 5:2)
  12. A. Burning incense in the temple (Luke 1:9)
  13. D. Wisdom (Luke 2:40)
  14. D. Prophet (Luke 1:76)
  15. True (Micah 5:5)
  16. True (Luke 1:46)
  17. D. Salvation (Luke 2:29-30)
  18. C. Light (Isaiah 9:2)
  19. C. Glory (Luke 2:32)
  20. C. His star (Matthew 2:2)
  21. D. They all marveled (Luke 1:63)
  22. A. Zacharias (Luke 1:5)
  23. A. His mouth was opened and his tongue loosed (Luke 1:64)
  24. D. The eighth day (Luke 1:59)
  25. C. Shepherds (Luke 2:8)
  26. B. The Lord (Micah 5:4)
  27. C. He became mute (Luke 1:20)
  28. D. Rejoiced with her (Luke 1:58)
  29. A. Abraham (Matthew 1:1)
  30. D. They spread the word about what they had been told concerning the child (Luke 2:17)
  31. A. Anna (Luke 2:36-37)
  32. D. The baby leaped in her womb (Luke 1:41)
  33. C. They were greatly afraid (Luke 2:9)
  34. A. A multitude of the heavenly host (Luke 2:13)
  35. C. To all those who looked for redemption in Jerusalem (Luke 2:38)
  36. A. Rachel (Matthew 2:17-18)
  37. D. David (Luke 1:69)
  38. D. An angel of the Lord (Matthew 1:20)
  39. D. Out of Egypt I called My Son (Matthew 2:15)
  40. B. He was circumcised and named Jesus (Luke 2:21)
  41. C. You will find a Babe wrapped in swaddling cloths, lying in a manger (Luke 2:12)
  42. D. Righteous before God, walking in all commandments blameless (Luke 1:6)
  43. D. Quirinius (Luke 2:2)
  44. A. David (Luke 1:32)
  45. C. Sarah (Matthew 1:3-5)
  46. A. Rachel (Matthew 2:18)
  47. B. Anna (Luke 2:36)
  48. C. Two years and under (Matthew 2:16)
  49. A. Galilee of the nations (Isaiah 9:1-2)
  50. B. Three (Matthew 1:17)
Add this quiz to your website

Free for churches, Sunday schools, youth groups and blogs. Copy this code into your page and the quiz appears there, with answers and verses.

What does the Bible say about the birth of Jesus?

Long before Jesus was born, Isaiah wrote that a virgin would bear a son called Immanuel (Isaiah 7:14), and Micah named Bethlehem as the birthplace of a ruler in Israel (Micah 5:2). The angel Gabriel told Mary in Nazareth that she would bear a son named Jesus (Luke 1:26–31), and an angel told Joseph in a dream to take Mary as his wife (Matthew 1:20–21). Because of a decree from Caesar Augustus, Joseph and Mary went to Bethlehem, where Jesus was born and laid in a manger, for there was no room in the inn (Luke 2:1–7).

An angel brought the good news to shepherds, and a multitude of the heavenly host praised God (Luke 2:13–14). Wise men followed a star and brought gifts of gold, frankincense and myrrh (Matthew 2:11). Warned in a dream, Joseph took the child and His mother to Egypt (Matthew 2:13–14).

More Bible trivia

See all 104 Bible quizzes →